Mediation in de bouw

Ook geschillen of conflicten in de bouwwereld zijn uitermate geschikt voor mediation. De bouwwereld is stoer, het samen oplossen van conflicten ook! Bovendien is zijn de kenmerken van mediation: snelheid en relatiebehoudend erg handig als het bouwproject nog loopt.

Een voorbeeld
Een aannemer besteld bij een leverancier, waar hij al jaren zaken mee doet, een grote partij gipsplaten voor de renovatie van alle badkamers in een hotel. De leverancier zegt hier een uitstekend nieuw product voor te kunnen leveren. De gipsplaten worden ingekocht en verwerkt. Hier overheen worden wandtegels aangebracht. Na een half jaar gaan de wanden van de badkamers bol staan en barsten de tegels er van af. De leverancier komt er bij en beaamt het probleem. Naar een oplossing zal worden gezocht.
Een week later echter komt de leverancier bij de aannemer met een productspecificatie waarin staat dat het product niet geschikt is voor gebruik in natte ruimten. De aannemer vindt dat de leverancier het verkeerde product aanbevolen heeft en stelt de leverancier aansprakelijk voor alle kosten.  De leverancier meent dat de aannemer vóór verwerking de productspecificatie had moeten lezen. Over wie er hier gelijk heeft zullen de meningen verdeeld zijn.
Zeker is dat de aannemer een groot probleem heeft en de schade zo snel mogelijk moet herstellen; de klant moet behouden blijven!  De raad van arbitrage zou uitspraak in deze zaak kunnen doen maar dat was in dit geval een veel te langdurig en kostbaar traject. De mediator bracht uitkomst. De mediation kon snel starten en er werd door de partijen een voor beiden acceptabele oplossing gevonden. De leverancier had er belang bij dat de aannemer klant bij hem bleef en stelde voor om de sloopwerkzaamheden voor zijn rekening te nemen en nieuwe geschikte, gipsplaten te leveren. Daarnaast zegde de leverancier toe de komende tien jaar in januari een bonus van 2% te geven over het totaalbedrag wat in het jaar daarvoor door de aannemer bij hem was ingekocht. De aannemer zag dit voorstel als erkenning dat niet alleen hij fouten had gemaakt in het voortraject. De aannemer aanvaarde het voorstel en nam de bevestiging van de nieuwe gipsplaten en wandtegels voor zijn rekening. Het probleem werd tot tevredenheid van de klant verholpen en ook de relatie tussen aannemer en leverancier bleef behouden.

Een mooi voorbeeld om standpunten naar belangen om te buigen, met een win-winsituatie als uitkomst.
 
Er zijn tal van andere voorbeelden te schetsen in de bouwwereld. Tussen aannemers, architecten, onderaannemers, leveranciers, ZZP-ers, gemeente, woningbouwverenigingen, enzovoorts. In welke samenstelling of relatie dan ook. Ondanks, of misschien wel dankzij ik een vrouw "uit de bouw" ben, gaan die mediations mij prima af. Ik spreek de taal van de bouw maar doorbreek de traditionele sfeer.

Mijn voorkeur gaat uit naar mediations en bemiddelingen die betrekking hebben op het midden- en kleinbedrijf.

Matchpoint Mediations is lid van de vereniging van bouwmediators.

image002